• 28.03.2018

  Een klarinet kopen: 4 handige tips!


  Waar op letten bij de aanschaf van een klarinet?Zet tien klarinetten op een rij en u ziet waarschijnlijk nauwelijks verschil. Ze zijn bijna allemaal zwart en hebben een zilverkleurige applicatuur. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Wat moet je weten wanneer je een klarinet gaat aanschaffen? In dit artikel vindt u handige tips voor het kopen van een klarinet en leest u over de mogelijke verschillen tussen klarinetten.


  Kunststof of houten klarinet kopen?  

  De meeste studieklarinetten zijn gemaakt van kunststof. Een kunststof klarinet is licht van gewicht, vraagt weinig onderhoud en is vaak goedkoper dan een houten klarinet. Vanaf 200 euro koopt u al een nieuwe kunststof klarinet. Een ander groot voordeel van een kunststof klarinet is dat het niet kan barsten en niet gevoelig is voor grote verschillen in temperatuur.

  Toch hebben de meeste klarinettisten voorkeur voor een houten klarinet. Een klarinet van hout heeft over het algemeen een rijkere en warmere klank. Een houten klarinet vraagt om een iets ruimer budget; vanaf 650 euro koopt u een nieuwe houten klarinet. De instapprijs van een tweedehands houten klarinet ligt zo rond de 350 tot 500 euro.

  Combinatie van hout en kunststof

  Er bestaan ook klarinetten van een combinatie van hout en kunststof. Bijvoorbeeld een klarinet met een houten body en een kunststof bekertje en tonnetje. Op deze manier kan een klarinet toch iets goedkoper gemaakt worden, terwijl het instrument ook de klankeigenschappen van een houten klarinet bezit. 

  Vernikkeld of verzilverd mechaniek? 

  Het voordeel van een vernikkeld mechaniek is dat het goedkoper en steviger dan zilver is en niet gepoetst hoeft te worden. Daarentegen voelt nikkel gladder aan, wat vervelend kan zijn als je transpireert.

  Een verzilverd mechaniek kan bijdragen aan een warmere klank. Een klarinet met een verzilverd mechaniek is vaak iets duurder. Verzilverde kleppen zullen op den duur wat gaan verkleuren en zullen gepoetst moeten worden. 

  Nieuwe of tweedehands klarinet? 

  Bij de aanschaf van een eigen instrument kunt u kiezen voor een nieuwe klarinet van een gerenommeerd merk zoals Buffet Crampon, HofmeisterYamaha of Selmer. Afhankelijk van het budget is het ook goed om te kijken naar een tweedehands klarinet. In dat geval heeft u al voor 200 euro een goed nagekeken en afgestelde klarinet waar u nog jarenlang plezier van heeft. Uit het ruime assortiment tweedehands klarinetten kunt u bovendien veel verschillende modellen en merken uitproberen. Dan komen we meteen aan bij de volgende tip, namelijk:

  Proberen = weten! 

  Hoe ligt de klarinet in de hand? Spreekt het instrument fijn aan? Heeft de klarinet een mooie klank? Door verschillende merken, modellen en nieuwe en tweedehands klarinetten met elkaar te vergelijken, voelt u het beste welk instrument goed bij u past. Neem daarom de tijd voor het goed kunnen uitkiezen van een klarinet. Daarnaast is het prettig om in de winkel in een aparte testruimte verschillende klarinetten in alle rust met elkaar te vergelijken. Bent u nog een absolute beginner en nog niet zover om zelf het instrument te bespelen? Onze medewerkers in de winkel laten u graag zien en horen wat de verschillen zijn tussen de klarinetten uit het assortiment bij van Gorp in Roosendaal. Succes met het kopen van uw klarinet!


  « Nieuwsoverzicht